6 Hacks til hjemmearbejdspladsen

Del på
Facebook
Twitter
LinkedIn

6 hacks til en sundere (og måske sjovere) hjemmearbejdsdag.

Danmark arbejder hjemmefra, og det har vi snart gjort i mere eller mindre et års tid.
For rigtig mange har det betydet mere mad (læs snacks), mindre motion og mental mathed.

Grænsen mellem arbejdstid og fritid kan flyde lidt mere ud, fordi kontoret pludselig står midt i vores stue. Har vi samtidig børn i hjemmeskole, så kan man hurtigt komme til, at føle sig utilstrækkelig og ineffektiv – både på hjemmefronten og på arbejdet.

Hjemmearbejdspladsen inviterer til langt mindre bevægelse og langt flere stillesiddende timer i akavede stillinger.

Vi anbefaler, at stille et ur til at ringe en gang i timen. Når uret ringer, så er det tid til at rejse sig og lave en eller anden form for bevægelse. Bevægelsen kicksarter vores hjerneaktivitet og forebygger samtidig livsstilssygdomme. Bevægelse kan fx være en gåtur rundt om huset, en tur op og ned ad trapperne eller 10 sprællemænd.

Når uret ringer og du har bevæget dig, så er det samtidig tid til, at skifte stilling. Det er ikke så vigtigt
hvilken stilling du befinder dig i, så længe du skifter stilling jævnligt. Alternativer til at sidde ved spisebordet på en halvdårlig stol kan fx være, at stå op. Her kan du bruge et strygebræt, en flyttekasse eller en børnestol som sættes op på bordet. Sofaen kan også sagtens bruges til at indtage en behagelig siddende stilling – eller måske endda liggende. Har du en lænestol, så har du nu 4 stillinger du kan veksle imellem: sidde ved bordet, stå op, ligge i sofaen og sidde i en lænestol.

(Stillingen hvor du ligger i sofaen kan ikke anbefales til 1:1 møder med chefen, men fungerer godt i mange andre situationer)

Husk at overholde din mødetid, selvom kontoret står i stuen, og pak så vidt muligt kontoret ned når du har fri. Brug den tid su sparer på transport til noget godt – noget der lader dig op.
Hvis du holder en aktiv pause og skifter stilling hver time, så forebygger det også, at du finder dig selv med hovedet i køleskabet 117 gange om dagen. Ofte handler turen til køleskabet eller kikseskabet om, at hovedet har brug for en pause i højere grad end at maven knurrer af sult.

Hvis du vil hjælpe dig selv med at træffe fornuftige beslutninger omkring hvad du spiser, så start med at spørge dig selv om du er sulten før du træder ind i køkkenet. Hvis du ikke er sulten, og det fx handler om træthed, kedsomhed eller behov for en pause, så løs den udfordring i stedet for at spise. Handler det som sult, så skal du selvfølgelig spise.

Har du dage hvor dine møder ligger som perler på en snor, og det er vanskeligt at nå at spise, så kan du hjælpe dig selv ved at forberede nogle af dagens måltider eller have sunde snacks klar til at spise. På den måde lader du det ikke være op til tilfældighederne hvad du spiser.

Er du ved at være mat efter en lang corona lockdown toppet med en vinter? Det er der rigtig mange der er. Husk på, at det vi fokuserer på det vokser. Så se om du kan finde nogle små lyspunkter du kan fokusere på når der kommer tanker der dræner dig. Et lyspunkt kunne fx være, at X-factor er startet, at du skal i sommerhus i vinterferien eller at den nyeste udgave af Anders And er på vej i postkassen.

Bliver du hele tiden mindet om elendighederne med de nye smittetal og mutationer, så kan det udløse
bekymringer og tristhed. Dine bekymringer ændrer ikke på corona-tallene, så sluk for nyhederne og fjern notifikationerne på din telefon. For bekymringerne kan være med til, snuppe dit mentale overskud.

Der er også kommet en masse positivt ud af denne tid, så tag det bedste med dig herfra og brig det med ind i fremtiden.

  • Sæt et ur til at ringe en gang i timen og bevæg dig og skift stilling
  • Hold aktive møder – walk n´ talk
  • Mød til tiden og hold fri til tiden
  • Brug ”transporttiden” på noget der lader dig op
  • Spørg dig selv om du er sulten når du er på vej ud i køkkenet og forbered evt måltider og snack sådet er klar når du har brug for dem.
  • Det du fokuserer på vokser, flyt fokus til det der gør dig glad
  • Sluk for nyhederne
  • Tag det positive fra corona perioden med ind i fremtiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *