Er dine ansatte effektive i alle 7,5 timer på jobbet?

Erfaring fra Tyskland viser et ROI (Return On Investment) ved sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladsen på mellem 2,50 kr. og 5 kr. for hver investeret krone, baseret på reducering af sygefravær, øget produktivitet og arbejdsmorale, forbedret kvalitet og tværfagligt samarbejde m.m. (Kreis, J og W. Bödeker (2003)).
Del på
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi har spurgt 30 vilkårlige danskere i forskelle erhverv anonymt om de er lige effektive i alle deres arbejdstimer, hvor svaret enten er et fnisende grin eller et rungende nej.

Vi har tilsvarende spurgt en række mellemstore virksomheder omkring interessen for sundhedsfremmende indsatser og tilbud til deres medarbejdere, hvor en række af virksomheder heldigvis er åben overfor dialogen, men til stor ærgrelse er der fortsat virksomheder hvor ledelsen ikke er af den overbevisning at motion og sunde vaner, kan man medarbejderne selv stå til ansvar for i privaten. Herudover pointerer de at det ikke er noget de har råd til eller kan bruge penge på.

Har danske virksomheder råd til at lade være med at investere i deres medarbejderes helbred?

Erfaring fra Tyskland viser et ROI (Return On Investment) ved sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladsen på mellem 2,50 kr. og 5 kr. for hver investeret krone, baseret på reducering af sygefravær, øget produktivitet og arbejdsmorale, forbedret kvalitet og tværfagligt samarbejde m.m. (Kreis, J og W. Bödeker (2003)).

I Danmark har flere danske virksomheder også mærket effekten af sundhedsfremme som fokus på arbejdspladsen. Den fynske virksomhed Axa power har siden 2009 haft en halv times motion hver dag i arbejdstiden tilgængelig for alle medarbejdere, hvor Direktøren Henrik Olsson pointerer at til trods for at arbejdsdagen er forkortet, er de mere effektive end førhen. De når mindst det de gjorde før.

Mindre tid til arbejde og men mere produktiv – hvordan hænger det sammen?

Efter blot 20 minutters bevægelse vil dine medarbejdere opleve øget hjerneakti

vitet. Hjernen til venstre illustrerer hjerneaktivitet ved stillesiddende adfærd, hvor det ses at hjernen går ned i tempo tilsvarende ens krop. Hjernen til højre er efter 20 minutters gang, hvor hjerneaktiviteten er markant forøget. Kilde: Hillman CH et al: “The Effects of Acute Aerobic Exercise on the Cognitive Control of Attention and Academic Achievement in Pre-Adolescent Children”, Neuroscience, Volume 159, Issue 3, 31 March 2009, pages 1044-1054.

Fysisk aktivitet forbedrer tankeprocessen, hvilket kan udmønte sig positivt ift. problemløsning, logisk tankegang, sproglige færdigheder, arbejdshukommelse, selvopfattelse og opmærksomhed. Herudover øger fysisk aktivitet hjernens modstandsevne mod kognitiv svækkelse som følge af alder og sygdom. Kilde: Fysisk aktivitet og læring – en konsesuskonference, 2011 af Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforskning.

Herudover viser forskere fra Harvard University i 2010 at sunde medarbejdere er mere engagerede og loyale og har højere arbejdsmoral, hvilket medfører lavere personaleomkostninger. Kilde: Berry, L.L., A.M. Mirabito og W.B. Baunn. 2010. What ́s the hard return on emplo- yee wellness programs? Harvard Business Review 88: 104-112.

For at vende tilbage til spørgsmålet om hvorvidt danske virksomheder har råd til at lade være med at investere i sine medarbejderes helbred, er svaret et rungende nej.

Gode medarbejdere er guld værd for din virksomhed, så plej deres helbred inden de kigger over mod andre virksomheder der har bedre tilbud til medarbejderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *