Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø sidder flere danskere ned på arbejdet, hvilket udgør en sundhedsrisiko. Forskningen viser at danskerne gennemsnitligt sidder ned 7-10 timer i døgnet, hvilket udgør en øget risiko for overvægt og livsstilssygdomme. Stillesiddende arbejde tager også langsomt livet af dine muskler og led, da disse svækkes under disse forhold. En sundhedsundersøgelse baseret på 30 ansatte foretaget af Company Health viste, at 36% ofte oplevede hovedpine og 50% oplevede ofte myoser og muskelspændinger i nakkeregionen. Oplever man ofte smerter, myoser eller muskelspændinger i sin hverdag, tyder det meget på at man er for fastlåst i sin arbejdsstilling. Musklerne bliver ømme da en monoton arbejdsstilling udsætter de samme muskelfibre for udførelsen af de samme små gentagende bevægelser. En inaktiv arbejdsdag er desværre også forbundet med en mindre forbrænding, hvor dette desværre ikke altid hænger sammen med ens appetit niveau. Foretager man enkelte usunde valg i løbet af hverdagen, kan dit daglige energibehov meget hurtigt overstiges.
En stillesiddende arbejdsdag stiller aktive krav til din krop når du har fyraften. Kroppen har brug for bevægelse for et sundt indre miljø, men det kan være svært at realisere med en lang arbejdsdag, børn der skal hentes og mad der skal på kokkereres, opvask der skal tages, tøj der skal vaskes.
I fællesskab er vi nødt til at præge danske virksomheder til at investere i deres medarbejderes helbred. Der skal mere bevægelse ind i løbet af arbejdsdagen, da mange af danskernes timer forgår på arbejdspladsen.
7 tips til hvad du selv kan gøre for at få en sundere arbejdsdag
1. Hæv bordet. Benyt dig af dit hæve-sænke bord så du kan skifte mellem stående og siddende arbejde.
2. Rejs dig op på opfordring. Anskaf et aktivitetssur eller en lampe der lyser op hver halve eller hele time, der minder dig om at det er tid til at rejse sig fra kontorstolen.
3. Sid korrekt. Sørg for at din stol er indstillet ergonomisk korrekt.
4. Flyt printeren eller papirkurven ud på gangen eller i et separat rum, på denne måde er du nødt til at bevæge dig for at få adgang til remedier der før var indenfor rækkevidde.
5. NEAT er din ven (Non exercise activity thermogenesis). Få så meget bevægelse ind I hverdagen, benyt dig af walk ’n’ talk metoden til møder eller telefonopkald. Tag trapperne i stedet for elevatoren, tag cyklen på arbejde eller stil din bil længst væk på parkeringspladsen.
6. Drik vand. Indstil din smartphone til at minde dig om at drikke vand i løbet af dagen. Et ringe væskeindtag kan påvirke dit energiniveau på arbejdet og kan forhindre indtag af tomme kalorier, da mangel på energi oftest er associeret med behov for indtag af tomme kalorier.
7. Brug tallerkenmodeller som t-tallerkenen. Inddel din frokost efter et T, hvor du har 50% til frugt/grønt, 25% til kulhydrater som kartofler, brød og pasta og 25% til proteiner som kød, æg eller veganske proteinkilder.